Autor |
Wiadomość |
Eneli
Wierny forumowicz
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Dama |
|
Przepisy |
|
Jest dział dotyczący kuchni, a nie ma tematu dotyczącego samych przepisów kulinarnych a więc proponuję w tym miejscu je zamieszczać i polecać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 21:04, 31 Sie 2007 |
|
|
|
|
HanuleQ :*
Wierny forumowicz
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kicin Płeć: Dama |
|
|
|
Też chciałam coś takiego założy Tylko bałam się, że potem będzie tak jak z maseczkami, że przepisy się powtarzają po 3 razy... xP No to ja zamieszczę taki prymitywny przepis na ziołowy kefirek xD
Składniki:
- Kubek kefiru
- Szczypiorek
-Zielony ogórek
-Ząbek czosnku
-Sól
-Pieprz
No więc do kubka (Potrzebny jest kubek ) wlewamy kefir. Rozgniatamy ząbek lub pół ząbka czosnku.(Nie wiem, ja robiłam bez czosnku, bo się skończył ) Na tarce na średnich oczkach ucieramy ogórka i jego także dodajemy. Kroimy ( lub tak jak ja: ciachamy nożyczkami xD) szczypiorek na drobne kawałeczki i też dodajemy Zamiast szczypiorku można zastosować zieloną pietruszkę, ale polecam to pierwsze Doprawiamy do smaku solą i pieprzem & spożywamy!
SMACZNEGO!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 11:26, 01 Wrz 2007 |
|
|
Eneli
Wierny forumowicz
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Dama |
|
|
|
Hm. myślę, a raczej mam nadzieję, że tym przypadku będzie innaczej
Ostatnio moja Mama kupiła książki kucharskie i mam taką ochotę parę rzeczy wypróbować, ale cały czas brakuje mi składników.
Krem cytrynowy.
4 porcje
Składniki:
- starta skurka i sok z 1 cytryny
- 4 łyżki wytawnego, białego wina
- 55 g cukru
- 300 ml śmietanki
- 2 białka
W misce wymieszać skórkę i sok z cytryny, wino oraz cukier. Wlać śmietankę i ubić na sztywną masę. Potem dodać do tego ubite już białko. Następnie przełożyć krem do wysokich kieliszków i schłodzić w lodówce przed podaniem. Później przyozdabiać tam czymś (wedłóg własnego gustu) i podać, np. z biszkoptami.
Osobiście jeszcze nie wypróbowałam ale smacznie się zapowiada
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 17:20, 11 Wrz 2007 |
|
|
HanuleQ :*
Wierny forumowicz
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kicin Płeć: Dama |
|
|
|
Nudzi mi się, więc dam przepis na kotlety Sprawdzony
Składniki:
-mięso na kotlety (bez kości)
-jajko
-bułka tarta
-mąka
-tłuszcz
-sól
-pieprz
No więc tak...bierzecie mięso (myślę, że obojętnie jakie, moje było zdaje się z TESCO, czy z KAUFLANDA i miało napisane "MIĘSO WIEPRZOWE") bez kości, opłukujecie, jeśli jest to jeden wielki kawał,kroicie na mniejsze, wkładacie pojedynczy kawałek do plastikowego woreczka, kładziecie np. na stole i tłuczecie tłuczkiem do mięsa, aż będzie miało grubość ok. 1 cm.(To już od was zależy) Posypujecie solą, pieprzem. Obsypujecie mąką, następnie "tarzacie" w jajku i bułce tartej a następnie kładziecie na rozgrzany tłuszcz i smażycie na nie za dużym ogniu, aż zrobią się ładne. Tłuszczu nie może być za mało, bo wtedy się fajczą i robią czarne! Aby kotlety nie "rozłaziły się" podczas smażenia, po "utłuczeniu" należy zrobić na ich obrzeżach nacięcia. Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez HanuleQ :* dnia Czw 12:08, 06 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 17:32, 25 Wrz 2007 |
|
|
Eneli
Wierny forumowicz
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Dama |
|
|
|
Ciasto czekoladowe z ostrą papryką - włosi mają pomysły
Składniki:
300g dobrej gorzkiej czekolady
125g masła
150g cukru
6 jaj
6 łyżek brandy
niecałe pół łyżeczki papryki
1. Stopić masło z czekoladą, żółtka utrzeć do białości z 2/3 cukru.
2. Połączyć tę czekoladę z żółtkami i nie przestawiając mieszać dołożyć kropli brandy i papryczki.
3. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej.
4. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej już masłem i posypanej mąką.
5. Piec 30min. w temp. 120 stopni C. Potem wyłączyć piekarnik i odczekać kilka min. po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia, a następnie posypać go kakaem.
Ps: nie wypróbowywane... generalnie jak dotąd zamieszczam przepisy które mnie zainteresowały, zachwyciły itp.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Eneli dnia Pią 21:20, 11 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Pią 21:19, 11 Lip 2008 |
|
|
Artur
Moderator
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Dżentelman |
|
|
|
A ja mam świetny przepis na:
Sernik wiedeński
CIASTO:
1 kg sera
3 jajka
1/3 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag rodzynek
POLEWA:
1 tabliczka czekolady twardej
3 łyżki masła
Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polaćPrzepis na polewę: ostudzony sernik.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Artur dnia Czw 0:28, 06 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Czw 0:25, 06 Maj 2010 |
|
|
HanuleQ :*
Wierny forumowicz
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kicin Płeć: Dama |
|
|
|
Brzmi smacznie, tylko nie widzę sensu dodawać tam czekolady ;p
My ostatnio z Ł. eksperymentowaliśmy z przepisami z cukrów waniliowych - robiliśmy ciasteczka gwiazdki - wychodzą mega dobre ;D Jak znajdę, to dam przepis
btw. Artur, jak zrobiłeś zielony tekst?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 12:07, 06 Maj 2010 |
|
|
Artur
Moderator
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Dżentelman |
|
|
|
Sens w tym, żeby nadać takiego "smaczku"
A zielony tekst zrobiłem, gdy chciałem edytować swój post to wtedy dopiero pokazują się te opcje...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 15:22, 06 Maj 2010 |
|
|
HanuleQ :*
Wierny forumowicz
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kicin Płeć: Dama |
|
|
|
Tak myślałam
Nie wiem, coś nie jadam zbyt dużo cukru ostatnio, może dlatego myśl o czekoladzie mnie odrzuca...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 20:52, 06 Maj 2010 |
|
|
Artur
Moderator
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: Dżentelman |
|
|
|
Wiesz co no bez tej czekolady też można, ale będzie wtedy miał zupełnie inny smak
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 20:58, 06 Maj 2010 |
|
|
Eneli
Wierny forumowicz
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Dama |
|
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
bardzo smacznie wygląda - zrobię je jak temperatury będą o wiele, wiele niższe (to powiem czy smakuje jak wygląda;])
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 18:31, 16 Lip 2010 |
|
|
HanuleQ :*
Wierny forumowicz
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kicin Płeć: Dama |
|
|
|
Uuu... wygląda na mega, mega słodkie. Mnie odrzuca.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 0:11, 23 Lip 2010 |
|
|
Eneli
Wierny forumowicz
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Dama |
|
|
|
Myślę, że jest tak zrobione by nie było za słodkie. Podział składników i warstw ciasta - patrz na spód
Choć oczywiście z umiarem dokładki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Eneli dnia Sob 21:56, 24 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sob 21:55, 24 Lip 2010 |
|
|
|