Forum Na Wszelkie Tematy! Strona Główna Na Wszelkie Tematy!
SPLEEN.FORA.PL Nie boimy się niczego
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Przepisy

 
Odpowiedz do tematu    Forum Na Wszelkie Tematy! Strona Główna » Kulinaria Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Przepisy
Autor Wiadomość
Eneli
Wierny forumowicz



Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Dama

Post Przepisy
Jest dział dotyczący kuchni, a nie ma tematu dotyczącego samych przepisów kulinarnych Razz a więc proponuję w tym miejscu je zamieszczać i polecać Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Pią 21:04, 31 Sie 2007 Zobacz profil autora
HanuleQ :*
Wierny forumowicz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kicin
Płeć: Dama

Post
Też chciałam coś takiego założy Smile Tylko bałam się, że potem będzie tak jak z maseczkami, że przepisy się powtarzają po 3 razy... xP No to ja zamieszczę taki prymitywny przepis na ziołowy kefirek xD

Składniki:

- Kubek kefiru
- Szczypiorek
-Zielony ogórek
-Ząbek czosnku
-Sól
-Pieprz

No więc do kubka (Potrzebny jest kubek Very Happy) wlewamy kefir. Rozgniatamy ząbek lub pół ząbka czosnku.(Nie wiem, ja robiłam bez czosnku, bo się skończył Razz ) Na tarce na średnich oczkach ucieramy ogórka i jego także dodajemy. Kroimy ( lub tak jak ja: ciachamy nożyczkami xD) szczypiorek na drobne kawałeczki i też dodajemy Wink Zamiast szczypiorku można zastosować zieloną pietruszkę, ale polecam to pierwsze Smile Doprawiamy do smaku solą i pieprzem & spożywamy!

SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Sob 11:26, 01 Wrz 2007 Zobacz profil autora
Eneli
Wierny forumowicz



Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Dama

Post
Hm. myślę, a raczej mam nadzieję, że tym przypadku będzie innaczej Smile
Ostatnio moja Mama kupiła książki kucharskie i mam taką ochotę parę rzeczy wypróbować, ale cały czas brakuje mi składników.

Krem cytrynowy.
4 porcje

Składniki:
- starta skurka i sok z 1 cytryny
- 4 łyżki wytawnego, białego wina Razz
- 55 g cukru
- 300 ml śmietanki
- 2 białka

W misce wymieszać skórkę i sok z cytryny, wino oraz cukier. Wlać śmietankę i ubić na sztywną masę. Potem dodać do tego ubite już białko. Następnie przełożyć krem do wysokich kieliszków i schłodzić w lodówce przed podaniem. Później przyozdabiać tam czymś (wedłóg własnego gustu) Wink i podać, np. z biszkoptami.

Osobiście jeszcze nie wypróbowałam Razz ale smacznie się zapowiada Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Wto 17:20, 11 Wrz 2007 Zobacz profil autora
HanuleQ :*
Wierny forumowicz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kicin
Płeć: Dama

Post
Nudzi mi się, więc dam przepis na kotlety Razz Sprawdzony Very Happy

Składniki:
-mięso na kotlety (bez kości)
-jajko
-bułka tarta
-mąka
-tłuszcz
-sól
-pieprz

No więc tak...bierzecie mięso (myślę, że obojętnie jakie, moje było zdaje się z TESCO, czy z KAUFLANDA i miało napisane "MIĘSO WIEPRZOWE") bez kości, opłukujecie, jeśli jest to jeden wielki kawał,kroicie na mniejsze, wkładacie pojedynczy kawałek do plastikowego woreczka, kładziecie np. na stole i tłuczecie tłuczkiem do mięsa, aż będzie miało grubość ok. 1 cm.(To już od was zależy) Posypujecie solą, pieprzem. Obsypujecie mąką, następnie "tarzacie" w jajku i bułce tartej a następnie kładziecie na rozgrzany tłuszcz i smażycie na nie za dużym ogniu, aż zrobią się ładne. Tłuszczu nie może być za mało, bo wtedy się fajczą i robią czarne! Aby kotlety nie "rozłaziły się" podczas smażenia, po "utłuczeniu" należy zrobić na ich obrzeżach nacięcia. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez HanuleQ :* dnia Czw 12:08, 06 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Wto 17:32, 25 Wrz 2007 Zobacz profil autora
Eneli
Wierny forumowicz



Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Dama

Post
Ciasto czekoladowe z ostrą papryką - włosi mają pomysły Very Happy

Składniki:
300g dobrej gorzkiej czekolady
125g masła
150g cukru
6 jaj
6 łyżek brandy
niecałe pół łyżeczki papryki

1. Stopić masło z czekoladą, żółtka utrzeć do białości z 2/3 cukru.
2. Połączyć tę czekoladę z żółtkami i nie przestawiając mieszać dołożyć kropli brandy i papryczki.
3. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej.
4. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej już masłem i posypanej mąką.
5. Piec 30min. w temp. 120 stopni C. Potem wyłączyć piekarnik i odczekać kilka min. po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia, a następnie posypać go kakaem.

Ps: nie wypróbowywane... generalnie jak dotąd zamieszczam przepisy które mnie zainteresowały, zachwyciły itp.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Eneli dnia Pią 21:20, 11 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Pią 21:19, 11 Lip 2008 Zobacz profil autora
Artur
Moderator



Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Dżentelman

Post
A ja mam świetny przepis na:

Sernik wiedeński


CIASTO:

1 kg sera
3 jajka
1/3 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag rodzynek

POLEWA:

1 tabliczka czekolady twardej
3 łyżki masła

Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.

Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polaćPrzepis na polewę: ostudzony sernik.





Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Artur dnia Czw 0:28, 06 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Czw 0:25, 06 Maj 2010 Zobacz profil autora
HanuleQ :*
Wierny forumowicz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kicin
Płeć: Dama

Post
Brzmi smacznie, tylko nie widzę sensu dodawać tam czekolady ;p

My ostatnio z Ł. eksperymentowaliśmy z przepisami z cukrów waniliowych - robiliśmy ciasteczka gwiazdki - wychodzą mega dobre ;D Jak znajdę, to dam przepis Wink

btw. Artur, jak zrobiłeś zielony tekst?


Post został pochwalony 0 razy
Czw 12:07, 06 Maj 2010 Zobacz profil autora
Artur
Moderator



Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Dżentelman

Post
Sens w tym, żeby nadać takiego "smaczku" Razz

A zielony tekst zrobiłem, gdy chciałem edytować swój post to wtedy dopiero pokazują się te opcje...


Post został pochwalony 0 razy
Czw 15:22, 06 Maj 2010 Zobacz profil autora
HanuleQ :*
Wierny forumowicz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kicin
Płeć: Dama

Post
Tak myślałam Wink

Nie wiem, coś nie jadam zbyt dużo cukru ostatnio, może dlatego myśl o czekoladzie mnie odrzuca...


Post został pochwalony 0 razy
Czw 20:52, 06 Maj 2010 Zobacz profil autora
Artur
Moderator



Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Dżentelman

Post
Wiesz co no bez tej czekolady też można, ale będzie wtedy miał zupełnie inny smak Smile


Post został pochwalony 0 razy
Czw 20:58, 06 Maj 2010 Zobacz profil autora
Eneli
Wierny forumowicz



Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Dama

Post
[link widoczny dla zalogowanych]
bardzo smacznie wygląda - zrobię je jak temperatury będą o wiele, wiele niższe (to powiem czy smakuje jak wygląda;])


Post został pochwalony 0 razy
Pią 18:31, 16 Lip 2010 Zobacz profil autora
HanuleQ :*
Wierny forumowicz



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kicin
Płeć: Dama

Post
Uuu... wygląda na mega, mega słodkie. Mnie odrzuca.


Post został pochwalony 0 razy
Pią 0:11, 23 Lip 2010 Zobacz profil autora
Eneli
Wierny forumowicz



Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 1451
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Dama

Post
Myślę, że jest tak zrobione by nie było za słodkie. Podział składników i warstw ciasta - patrz na spódWink

Choć oczywiście z umiarem dokładki Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Eneli dnia Sob 21:56, 24 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
Sob 21:55, 24 Lip 2010 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Na Wszelkie Tematy! Strona Główna » Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin